Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Υποστηρίζοντας τα παιδιά μας σε εποχές… κορωνοϊού

Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια εντελώς νέα για μας κατάσταση! Μια κατάσταση που δημιουργεί φόβους, αγωνίες και φέρνει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν τα μάτια τους στραμμένα στους ενήλικες, αφουγκράζονται και αντανακλούν το πώς νιώθουμε, παρατηρούν και επηρεάζονται από το πώς αντιδρούμε και έχουν ανάγκη από τη δική μας καθοδήγηση μέσα σε πρωτόγνωρες και στρεσογόνες καταστάσεις. Ενημερώνοντας τα παιδιά, με έναν κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο, απαντώντας στις απορίες τους και δίνοντας χρόνο για να ακούσουμε τα συναισθήματά τους, τα ενδυναμώνουμε ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και τα βοηθάμε να διατηρήσουν την αίσθηση του ελέγχου μέσα στην καθημερινότητά τους. Η δική μας παρουσία και υποστήριξη είναι υπεραρκετή, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν με επάρκεια ακόμα και αντίξοες συνθήκες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε απλές, πρακτικές συμβουλές για την ψυχολογική στήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σπίτι, από το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών:

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/menoumespitisyndedemenoi--psichologiki-stirixi-gia-oikogeneies.pdf

Επίσης, εάν έχετε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, μπορείτε να διαβάσετε μαζί το παρακάτω online βιβλιαράκι, γραμμένο από την ψυχολόγο M. Molina, με πρωταγωνιστή τον COVID-19! Με απλό και γλαφυρό τρόπο παρέχει στα παιδιά πληροφορίες και τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν απορίες και να επεξεργαστούν μαζί μας τα συναισθήματα που βιώνουν αυτήν την περίοδο.

https://660919d3-b85b-43c3-a3ad-3de6a9d37099.filesusr.com/ugd/64c685_63d286ef487b437fb4aaa3c6ea2c01c4.pdf

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολύ συχνά το θερμόμετρο των παιδιών δείχνει τη δική μας θερμοκρασία! Φροντίζοντας τον εαυτό μας, μέσα από τα μικρά, πρακτικά πράγματα στην καθημερινότητά μας και αντλώντας συναισθηματική υποστήριξη από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας, ανακουφίζουμε τις αγωνίες των παιδιών μας και τους δίνουμε την καλύτερη καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες στη ζωή τους.

Ελένη Μακρίδου, Σχολική Ψυχολόγος,
ΕΔΕΑΥ 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα