Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

3η διακρατική συνάντηση, CEIP Pedro I

 Tordesillas, Spain, 21-25/02/ 2022







Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο διακρατικό μίτινγκ του Προγράμματος Erasmus+ KA229 «ΤΑG» (Town Accessed with Games), στη Τορντεσίγιας της Ισπανίας 21-25/02/2022. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί  Αγγελική Τάκη (ΠΕ06), Βασιλική Αβράμη (ΠΕ11) και Ντίνος Βρυώνης (ΠΕ70, Διευθυντής).
Η ισπανική ομάδα των εκπαιδευτικών υποστήριξης του Προγράμματος, αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου υποδοχής, φρόντισαν ώστε όλοι μαζί οι εταίροι (Γερμανία, Τουρκία, Σλοβενία, Ελλάδα και Ισπανία) να ζήσουμε μια πολύ δημιουργική και όμορφη εβδομάδα, να μοιραστούμε και να κατανοήσουμε τον τρόπο της διδασκαλίας τους και την ένταξη του παιχνιδιού σ’ αυτή.
Ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό όλη την ισπανική ομάδα! Η εμπειρία από την ανθρώπινη επαφή και συνεργασία με όλους τους εταίρους μας ήταν μοναδική και ενίσχυσε τους δεσμούς φιλίας που έχουν δημιουργηθεί.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας επεξεργαστήκαμε θέματα οργανωτικά σχετικά με το έργο μας και ασχοληθήκαμε με το κύριο θέμα του μίτινγκ που ήταν «Παιχνίδια και ενεργητικές στρατηγικές μάθησης για την Υγεία, την Ηθική και τη Δημοκρατία». Συμμετείχαμε με τα παιδιά σε δραστηριότητες και παιχνίδια συνεργασίας, δημιουργικότητας και δεξιοτήτων, τεχνολογίας και STEM, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια δράσης εσωτερικού χώρου καθώς και παραδοσιακά υπαίθρια παιχνίδια.
Επίσης διδάξαμε μερικές λέξεις της γλώσσας μας στα παιδιά της Γ΄ τάξης και τα μάθαμε δύο παραδοσιακά υπαίθρια παιχνίδια που παίζουμε.
Παράλληλα γνωρίσαμε στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ζήσαμε όμορφες εμπειρίες τόσο στην ιστορικής πόλη Τορντεσίγιας, επισκεφθήκαμε το Σπίτι της συνθήκης Tordesillas και τη Μονή της Σάντα Κλάρα. Επίσης γνωρίσαμε την πολιτιστική κληρονομιά του Βαγιαδολίδ και τη Σαλαμάνκα στις οποίες ξεναγηθήκαμε. Τέλος επισκεφθήκαμε τα οινοποιεία Muelas στην Tordesillas και Menade στη La Seca.

Περίληψη του μίτινγκ στη Tordesillas

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου: Καλωσόρισμα μέσω μιας τελετής με επικεφαλής τους μαθητές της 5ης τάξης. Στη συνέχεια καλωσόρισμα από το Διευθυντή του Σχολείου και το Δήμαρχο της πόλης. Ακολούθησε μουσική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια του τόπου (επαρχία της Καστίλλης και Λεόν) με την φροντίδα του Alberto (δάσκαλου Θρησκευτικών) και τη Rosa (δασκάλα μουσικής). Η ομάδα χορού και κρουστών “Castile" του Tordesillas, μας χάρισε μαγικούς τοπικούς χορούς με τις καστανιέτες.

Η εβδομάδα κύλησε με πολύ διαφορετικές και ποικίλες δραστηριότητες, με διαφορετικές τάξεις του σχολείου, όπως:

·       Τα αγόρια και τα κορίτσια του νηπιαγωγείου μας έδειξαν μια δραστηριότητα δυναμικής τέχνης και δημιουργικότητας, διδάσκοντας πώς να παίζουν και να μαθαίνουν χρησιμοποιώντας χαρτόκουτα ή ένα απλό ρολό κολλητικής ταινίας.

·       Ένα escape room για δασκάλους. Μέσα από μια σειρά δοκιμών και προκλήσεων έπρεπε να σώσουμε τον πλανήτη μας από την 6η μαζική εξαφάνιση που προκλήθηκε από τις κακές ενέργειες των ανθρώπων (πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές αδικίες,... ).

·       Ανταλλαγή γλωσσών, όπου οι δάσκαλοι από κάθε χώρα δίδαξαν μερικές τυπικές λέξεις της χώρας τους με παιγνιώδεις τρόπους.

·       Παραδοσιακά υπαίθρια παιχνίδια, που μας δίδαξαν οι μαθητές/ήτριες της Δ΄τάξης.

·       Αντίστοιχα οι δάσκαλοι κάθε χώρας δίδαξαν δύο παραδοσιακά υπαίθρια παιχνίδια της χώρας τους σε διαφορετικές τάξεις του σχολείου.

·       Παιχνίδια μουσικής και τεχνολογίας. Η δασκάλα και οι μαθητές/ήτριες της Ε΄τάξης μας έμαθαν πώς να συνθέτουμε μουσική χρησιμοποιώντας μερικές εφαρμογές, εργαλεία και μουσικά προγράμματα όπως Makeey makey, Walk Band, Chrome Music Lab ή Incredibox.

·       Σε άλλες δραστηριότητες χρησιμοποιήσαμε παιχνίδια με κάρτες, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια STEM.

·       Η συνεργασία και η εμπλοκή όλων μας στην εκπαιδευτική διαδικασία υπήρξε εξαιρετική με τη βοήθεια των Ισπανών συναδέλφων και έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, κάτι που αποτελούσε στόχο αυτής της συνάντησης.

·       Η όμορφη και δημιουργική εβδομάδα έκλεισε με τη συμμετοχή μας σε μια ακόμα πολιτιστική δράση στο σχολείο,  ένα καρναβαλικό πάρτι που έδωσε μια ξεχωριστή πινελιά σε μια εβδομάδα γεμάτη ενθουσιασμό, περιέργεια, παιχνίδι και μάθηση.

Γυρίζουμε εμπλουτισμένοι με πολλές όμορφες εμπειρίες και καλές πρακτικές μέσα από τις διαφορετικές κουλτούρες και έτοιμοι να τις μοιραστούμε με όλη τη σχολική κοινότητα.

Η συντονίστρια της ισπανικής ομάδας μας αποχαιρέτησε θυμίζοντάς μας ότι «Το παιχνίδι είναι η υψηλότερη μορφή έρευνας. ” (ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΪΝ).

To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ ΙΚΥ.

“Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή του παρόντος δελτίου Τύπου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις µόνο των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα